Müsilaj krizinden hatırlanan BAGFAŞ’a 1 milyon 300 bin lira para cezası

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (BAGFAŞ), çevreyi kirlettiği gerekçesiyle 1 milyon 337 bin 354 TL ceza aldı. Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde fabrikada emisyon salınımında ciddi uygunsuzluklar tespit edildi. Deniz ve hava kirliliğine neden olmaya devam eden fabrikanın denetimlerinin süreceği bildirildi.

FABRİKAYA 1 MİLYON LİRADAN FAZLA CEZA

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (BAGFAŞ), çevreyi kirletmeye devam ettiği gerekçesiyle 1 milyon 337 bin 354 TL idari para cezasına çarptırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Balıkesir İl Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde, fabrikanın emisyon salınımında ciddi uygunsuzluklar tespit edildi.

FABRİKA, MÜSİLAJ KRİZİNDEN HATIRLANIYOR

Denetimlerin süreceği belirtilirken, fabrikanın deniz kirliliği konusunda da tehlike oluşturmayı sürdürdüğü ifade edildi. Özellikle müsilaj krizi döneminde Marmara Denizi’ne saldığı atıklarla gündeme gelen BAGFAŞ, sanayi atıklarının denize deşarj edilmesi konusunda yine mercek altında. Fabrikanın denize bırakılan atıkları, su ekosistemini ve biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor.

DAHA ÖNCE FAALİYETLERİ DURDURULMUŞTU

Daha önce defalarca gündeme gelen kirlilik sorununa rağmen, yapılan denetimler fabrika faaliyetlerinin çevreyi olumsuz etkilemeye devam ettiğini ortaya koydu. BAGFAŞ, Haziran 2021’de Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında yapılan incelemeler sonrası çevre yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle kapatılmıştı. Ancak geçen süre zarfında fabrika, hava ve deniz kirliliği konusundaki sorunlarını çözmek yerine, yeni cezalarla gündeme gelmeye devam ediyor.

Deniz kirliliğinin yanı sıra, fabrikanın bacalarından yükselen sarı, gri ve siyah dumanlar çevre açısından bir başka tehdit unsuru olmaya devam ediyor. Kimyasal içerikli olduğu öne sürülen bu dumanlar havadaki kirliliği artırırken, bölgedeki ekosisteme zarar veriyor.Denetimlerin süreceği belirtilirken, Marmara Denizi’nin geleceği için daha sıkı önlemler alınması gerekip gerekmediği sorusu bir kez daha gündeme geldi.

Related Posts

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, sektördeki paydaşların toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 zam talebini değerlendirerek, ücret tarifelerine yüzde 25 zam yapılmasına karar verdi. Taksilerde de kısa mesafe ücreti 115 TL’ye yükseltildi.

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

DİSK-AR: Asgari ücrete Temmuz 2025’te zam yapılmasını kaçınılmaz

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Mayıs 2025’e ait “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nu yayımladı. Raporda, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerinde (ücret, maaş ve aylık) en az 176 milyar 600 milyon TL erittiği …

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ta emekli promosyonları değişiyor

Özel bankaların peş peşe güncellediği promosyon kampanyalarının ardından en düşük ödemeyi gerçekleştiren kamu bankaları, emekli promosyonlarına zam yapmak için kolları sıvadı.