adana haber sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu imara açıldı, Emlak Konut’un ihalesi 27 Şubat’ta: ‘Bu büyük bir vurgun’

Aya Yorgi Koyu’nda yapılan ikinci imar değişikliğinin ardından Emlak Konut’un ihale tarihi de belli oldu. Yaşam savunucuları, “Kanal İstanbul’dan sonra en büyük vurgun” dedi.

İzmir Çeşme’deki Aya Yorgi Koyu İmar Değişikliği İptal Edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir Çeşme’deki Dalyan ve Sakarya mahallelerinde bulunan Aya Yorgi Koyu’nu kapsayan imar değişikliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’nin açtığı davalar sonucunda mahkeme tarafından iptal edildi. Bakanlık, ikinci kez imar değişikliğine giderek 372 bin metrekarelik bölgenin yüzde 54’ünü konut ve ticaret alanına dönüştürdü. Geriye kalan yüzde 22’lik alan ise yeşil alan olarak korundu.

Diğer yandan, 33 dönümlük alanın yedi bin metrekaresi otel alanına dönüştürüldü.

Süreç Devam Ediyor

İkinci kez askıya çıkan planların iptali için Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çeşme Çevre Derneği ve Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği ayrı ayrı dava açtı. Ancak süreç devam ederken Emlak Konut, 27 Şubat’ta yaklaşık 48 bin metrekarelik üç parselin satışı için ihaleye çıkacağını duyurdu. Plana göre 394 villa tipi ve iki katlı konut inşa edilebilecek olan parsellerin ihalesini alan şirket, gayrimenkullerin pazarlama ve satış işlemlerini yapacak ve gelirden pay verecek. Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, ihale yönteminin enteresan olduğunu belirterek, “Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” terimini ilk defa duyduklarını söyledi. Devletin arsasını satmayıp, satış için vekalet vereceğini ve bu yetkiyi alanların Aya Yorgi’deki milyonlarca dolar değerindeki 47 dönümlük araziyi yağmalayacağını dile getirdi.

‘Tehlikeye Atılıyor’

Güler, “Burası yaklaşık 250 milyon dolar değerinde bir arazi. Bu sadece birinci bölümü. Toplamda 405 dönüm olan arazinin değeri 1.5 milyar dolara yaklaşıyor. Kanal İstanbul’dan sonra en büyük talan Çeşme’de gerçekleşecek. İmar planlarının amacı çevreyi korumak olmalı ancak yapılaşmanın önü açılıyor ve Çeşme’nin turistik değeri tehlikeye atılıyor. Bu plan değişiklikleri doğal çevrenin korunmasına aykırıdır” şeklinde konuştu.