Aydınlatma gideri kara delik oldu

Aydınlatma Giderleri 17 Milyar TL’ye Ulaştı!

Ülkemizdeki sokak ve caddelerin aydınlatılması için harcanan enerji miktarındaki artış, genel aydınlatma giderlerini astronomik boyutlara taşıdı. 2018 yılında cadde ve sokak aydınlatması için harcanan 1 milyar 644 milyon lira tutarı, 2022 yılında tam 17 milyar liraya ulaştı. Bu artışı sorgulayan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye’nin dünya haritasında yeri mi değişti acaba? Bilmiyoruz, kutuplara falan mı taşındık? Yani Türkiye’nin gün ışığını alma miktarı mı değişti, nedir?” şeklinde konuştu.

6 Türkiye Büyüklüğünde Genel Aydınlatma Gideri

TEDAŞ’ın hesaplarının görüşüldüğü Meclis KİT Komisyonu’nda aydınlatma için ayrılan bütçe ele alındı. 2018’de 1 milyar 644 milyon TL, 2019’da 2 milyar 77 milyon TL, 2020’de 2 milyar 462 milyon TL ödenmiş. 2021’de bu rakam 3 milyar 849 milyon TL’ye yükselirken, 2022’de genel aydınlatma ödeme tutarı 17 milyar 48 milyon TL’ye kadar çıktı. 2023’te ise giderler 29 milyar 848 milyon TL’yi aştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genel Müdürlüğü bütçesinden TEDAŞ’a aktarılan bu tutarların elektrik dağıtım şirketlerine dağıtıldığını belirten CHP’li Yavuzyılmaz, “Geçen yılda 3 milyar 849 milyon lira olan genel aydınlatma ödemeleri tutarı, nasıl olur da bir yıl içinde 17 milyar 48 milyon liraya yükselir? 2021 ile 2023 arasındaki artış oranı yüzde 675’e ulaşıyor. Yani son iki yılda, 6 Türkiye büyüklüğünde aydınlatma gideri ödenmiş. Bu durum oldukça şaşırtıcı” dedi.

Şirketleri İhya Eden Giderler

Aydınlatma giderlerinin 3 milyar liradan 17 milyar liraya çıkmasının, elektrik dağıtım şirketlerini ciddi şekilde etkilediğini belirten CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şu açıklamada bulundu: “Durum oldukça net. Elektrik dağıtım şirketlerinin OSOS’larının yani otomatik sayaç okuma sistemlerinin olması ve bu sistemi kontrol ediyor olmanız, harcamaları kontrol edebildiğiniz anlamına gelmez. Genel aydınlatma ödemeleri Enerji Bakanlığı’nın büyük bir sorunu haline geldi. Şu an için neyi, neye göre ödediğiniz belirsiz bir durumda.”

Related Posts

Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Petersen, ABD’nin Çin’e uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisi sebebiyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin “ölebileceğini” söyledi.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Edirne’de Kakava Şenlikleri için oteller dolmaya başladı! Fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor

EDİRNE’de, 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanacak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ndeki Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri öncesi otellerin rezervasyon doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir