Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Ryan Petersen: Tarifeler Küçük İşletmeleri Tehdit Ediyor

ABD merkezli lojistik şirketi Flexport’un CEO’su Ryan Petersen, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tarifeleri hakkında endişelerini dile getirdi. Petersen, tarifeler nedeniyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin zor durumda olabileceğini belirtti.

Business Insider’ın aktardığına göre, Petersen cuma günü katıldığı bir podcast yayınında yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisinin “toplumsal iflaslara” neden olabileceğine dikkat çekti. Petersen, “Çin’den ürün alan küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 80’inin iflas edeceği bir durumdan bahsediyoruz. Ve bu durumda milyonlarca çalışan işsiz kalacak.” şeklinde konuştu.

“ABD, Ticaret Savaşından Geri Adım Atabilir”

ABD’li tüketicilerin Çin’den aldığı ürünlerin fiyatlarının artması durumunda alternatif ürünlere geçebilecekleri opsiyonel mallar olduğunu vurgulayan Petersen, “Müşterilerimiz arka bahçelerinde kullanmak için Çin’den pizza fırını satın alıyor. Bu gerçekten eğlenceli ürünler. Fiyatlarda yüzde 50 veya daha yüksek bir artış olduğunda dışarı çıkıp Domino’s’tan pizza alabilirsiniz, değil mi?” şeklinde konuştu.

Petersen, bu nedenle ABD’nin Çin ile olan ticaret savaşından geri adım atabileceğini düşündüğünü ifade etti.

ABD, 2024’te Çin’den 438,9 Milyar Dolarlık İthalat Yaptı

Petersen geçen ay yaptığı bir açıklamada, müşterilerin tarifeler karşısında özellikle bunların uygulanma şekli karşısında kendilerini “felç olmuş” hissettiklerini söyledi. Hiçbir ülkenin tedarik zincirleri için güvenli gelmediğini belirtti.

ABD Başkanı Trump da bu ay yaptığı bir açıklamada, yüksek tarifelerin ABD’deki tüketimi etkileyebileceğine dikkat çekerek Çin’e daha yüksek tarife uygulamak istemeyebileceğini belirtti. Aynı gün Çin’den yapılan açıklamada ise Pekin’in Trump’ın “tarife oyunları” konusundaki tavrının dikkate alınmayacağı bildirildi.

ABD’de paylaşılan resmi verilere göre, ABD 2024 yılında Çin’den 438,9 milyar dolar değerinde mal ithal etti. Çin, ABD’nin toplam ithalatının yüzde 13’ünden fazlasını oluşturuyor.

Related Posts

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Edirne’de Kakava Şenlikleri için oteller dolmaya başladı! Fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor

EDİRNE’de, 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanacak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ndeki Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri öncesi otellerin rezervasyon doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir