AB, belirsizlikten rahatsız oldu, ABD ile tarife anlaşması için harekete geçti

AB ve ABD Arasında Tarife Anlaşması Yolda

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin’den sonra tarife konusunda bir ticaret anlaşması yapma hedefini gündemine aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu.

9 Temmuz’a Kadar Anlaşma Yapılabilir

Von der Leyen, AB liderlerine ABD ile yürütülen ticaret görüşmelerinin mevcut durumunu anlattı. Geçen haftaki Kanada’daki G7 Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan olumlu görüşmenin ardından 9 Temmuz’dan önce bir anlaşma sağlama konusunda tarafların çalışmalarını hızlandırmaya karar verdiklerini belirtti. Von der Leyen, “ABD tarafından müzakerelerin ilerletilmesine yönelik son belgeyi bugün aldık. Bu belgeyi değerlendiriyoruz. Anlaşmaya hazırız, ancak tatmin edici bir sonuç çıkmazsa hazırlıklı olacağız.” dedi.

Von der Leyen, liderlere dünya genelindeki ülkelerle yapılacak serbest ticaret anlaşmaları için çeşitli seçenekler sunduklarını belirtti. En dikkat çekici seçenek olarak, Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma (CPTPP) olduğunu vurguladı.

“Netlik Ekonomik İşler İçin Hayati”

AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ise ekonomi için belirsizliğin en kötü senaryo olduğunu belirterek net bir mesajın önemine vurgu yaptı.

“Sıfır tarife, tarifelere kıyasla çok daha faydalı bir seçenektir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede netlik sağlayacak adımlar atmalıyız.” — Antonio Costa

Yüksek Gümrük Vergileri Hala Gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından AB’ye karşı uyguladığı gümrük tarifeleri halen geçerliliğini koruyor. ABD, AB’den ithal edilen çelik ve alüminyuma %50, otomotiv ürünlerine %25 ve diğer bazı ürünlere ise %10 oranında ek gümrük vergisi uyguluyor.

AB, kendi çıkarlarını koruyacak ve transatlantik ticaret dengesini sağlayacak adımlar atmaya hazırlanıyor. Görüşmelerin seyrinin yakın zamanda netleşmesi bekleniyor.

Related Posts

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Turizmin hiç durmadığı kent: Manavgat

Ülkemizin toplam turizm gelirinin yüzde 10’undan fazlasını tek başına kazandıran Manavgat, 12 ay boyunca turizmin cazibe merkezi olacak.

Trump’ın göçmen politikaları ABD turizmini fena vurdu

ABD, 2025 yılında dünya genelinde turizm harcamalarında düşüş yaşayan tek ülke oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayımlanan Ekonomik Etki Raporu’na göre, 2024’te 181 milyar dolar olan yabancı turist harcaması, bu yıl 169 milyar …

Ekonomik kriz derinleşti, dijital mecralarda organ satış ilanları çoğaldı

“Sadece borçlarım bitsin, eşime ve çocuklarıma yük olmayayım istiyorum”

Antalya’dan ABD’ye yollanıyor: Fiyatı 8 bin dolara kadar çıkıyor

Yaz aylarında Antalya’nın Döşemealtı ilçesindeki araziler, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen el dokuması halıların serilmesiyle tabloyu anımsatan tarlalara dönüşüyor. Halılar, yüksek sıcaklıkta güneş altında bekletilerek hem mikroplardan …