Artrit hastalarının tüketmemesi gereken 2 gıda!

Artrit ve Beslenme

Artrit, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, eklemlerde ağrı, şişlik ve iltihaplanmayakronik bir hastalıktır. Tedavisi bulunmayan bu rahatsızlığı yönetmek ve semptomları kontrol altında tutmak oldukça önemlidir. Uzmanlar, artrit hastalarının uzak durması gereken besinleri açıklayarak, bu gıdaların tüketilmesi durumunda hastalığın belirtilerinin kötüleşebileceğini vurgulamaktadır.

Artrit Belirtileri ve Önemi

Ulusal Sağlık Servisi (NHS), artritin çeşitli tiplerinin olduğunu ve her bireyde farklı belirtiler gösterebileceğini belirtirken, en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Eklem ağrısı, hassasiyet ve sertlik,
  • Eklemlerde ve çevresinde iltihaplanma,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Etkilenen bölgede sıcak ve kızarık deri,
  • Kas zayıflığı ve kaybı.

Uzmanlara göre, artrit belirtilerini hafifletmek için doğru beslenme alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Ancak, bazı besinlerin ağrıları artırarak belirtilerin şiddetlenmesine neden olabileceği bilinmektedir.

Artrit Hastalarının Uzak Durması Gereken 2 Besin

Doktorlar Komitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, artrit hastalarının uzak durması gereken 2 besin; elma ve domatestir. Bunun sebebi ise bu besinlerin içinde bulunan solanin adlı bileşiğin varlığıdır. Solanin, patlıcangiller familyasına ait bitkilerde bulunan doğal bir glikoalkaloid zehirdir. Bu bileşiğin eklemlerde iltihaba sebep olarak artrit belirtilerini şiddetlendirebileceği düşünülmektedir.

2013 yılında yapılan bir araştırmada, solaninin romatoid artrit üzerinde olumsuz etkileri incelenmiştir. Araştırmada, menopoz sonrası dişi sıçanlarda solanin alımının eklem şişliğine ve dokuların zarar görmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, özellikle yaşlı ve romatoid artrit hastalarının patlıcangilleri tüketmemeleri önerilmektedir.

Artrit hastalarının uzak durması gereken elma ve domates gibi besinler, belirtileri şiddetlendirerek ağrıları artırabilir. Ancak, bazı uzmanlar artrit hastalarının solanin içeren besinleri dikkatli bir şekilde tüketmeleri ve sonrasında etkilerini gözlemleyerek karar vermeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Fazla yemek tümörleri besliyor

Prof. Dr. Necdet Üskent, ‘’Araştırmalara göre öğün sayısı fazla, karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme vücuttaki tümörü büyütüyor’’ dedi.