Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi

Diyarbakır’da Toplu Ulaşım Ücretlerine Yüzde 25 Zam Yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, sektördeki paydaşların toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 zam talebini değerlendirerek, ücret tarifelerine yüzde 25 zam yapılmasına karar verdi.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), sektördeki kooperatiflerin artan akaryakıt maliyetleri nedeniyle toplu ulaşım ücretlerine zam yapılmasına yönelik taleplerini mayıs ayı toplantısında gündeme aldı.

Toplu taşıma hizmetlerindeki maliyet artışlarına dikkat çekilen toplantıda, yol rayiç ücretlerinin artırılması yönündeki talep değerlendirildi. Özellikle Mardin, Şanlıurfa ve Batman gibi çevre illerde aylardır zamlı tarifenin uygulandığını belirten kooperatif başkanları, Diyarbakır’da da benzer bir düzenleme yapılmasını talep etti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük başkanlığında yapılan toplantıda, servis, taksi, minibüs, özel halk otobüsü, belediye otobüsü, ilçe içi kooperatif ve belediye otobüsü, ilçeler arası kooperatif ve ilçeler arası belediye otobüsleri, feribot ve şehir içi ring hatlarındaki fiyat tarifesindeki artış oy çokluğu ile kabul edildi.

Yeni tarifeye göre belediye otobüslerinde tam bilet ücreti 20 TL, indirimli 15 TL, öğrenci 10 TL olarak belirlendi. Aylık abonman (90 biniş) öğrenci kartı 500 TL, 2 binişlik kullan-at bilet ise 65 TL oldu. Özel halk otobüsleri için de aynı fiyatlar geçerli olacak.

Minibüs hatlarında şehir içi ve çevre mahallelere ulaşım 25 TL, öğrenci ücreti ise 15 TL olarak düzenlendi. Dicle Üniversitesi kampüs içi taşıma ise 8 TL oldu.

TAKSİ FİYATLARINDAKİ YENİ TARİFE

Taksi tarifesinde açılış ücreti 25 TL, kilometre başı ücret 25 TL, kısa mesafe ücreti 115 TL olarak güncellendi. Bekleme süresi 5 dakikayı aşarsa her dakika için 2,5 TL eklenecek.

“YÜZDE 50 TALEBİ YÜZDE 25’E DÜŞÜRÜLDÜ”

Toplu taşımadaki ücret artışına ilişkin bilgi veren Ulaşım Dairesi Başkanı Temel Cengiz, özel halk otobüsü, taksi ve dolmuş esnafının; artan enflasyon, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, araç bakım ve şoför yevmiyelerindeki artışları gerekçe göstererek toplu taşıma ücretlerine yüzde 50 oranında zam talebinde bulunduğunu belirtti.

Cengiz, “Hem yurttaşlarımızın alım gücünü hem de ulaşım hizmetlerinin sürdürülebilirliğini gözeterek UKOME Genel Kurulu’nda görüşülmüş, ortalaması yüzde 25’e gelecek şekilde zam uygun görülmüştür” dedi.

Related Posts

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

DİSK-AR: Asgari ücrete Temmuz 2025’te zam yapılmasını kaçınılmaz

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Mayıs 2025’e ait “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nu yayımladı. Raporda, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerinde (ücret, maaş ve aylık) en az 176 milyar 600 milyon TL erittiği …

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ta emekli promosyonları değişiyor

Özel bankaların peş peşe güncellediği promosyon kampanyalarının ardından en düşük ödemeyi gerçekleştiren kamu bankaları, emekli promosyonlarına zam yapmak için kolları sıvadı.

Bir haftada çözeceklerini söyleyip basın açıklamasını iptal ettirmişlerdi: Soğan üreticileri basın açıklaması yapacak

Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği, başta düşük fiyat olmak üzere sorunlarını dile getirmek ve seslerini duyurmak için 27 Nisan’da Hatay Reyhanlı’da kitlesel basın açıklaması yapacaktı. Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girerek sorunların bir hafta içerisinde çözülme ‘sözü vermesiyle’ basın açıklaması iptal edildi. Bakanlık sözünü tutmadı. Soğan üreticileri, bugün basın açıklaması yapma kararı aldı.