Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanından Genç Yaşta Hipertansiyon Uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, hipertansiyonun genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş altında da karşılaşılabildiğini belirterek, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonun risklerine dikkat çekti. Bu hastalığın genç yaşta görülme oranlarının toplumlara göre farklılık gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, gençlerde hipertansiyonla ilişkili obezite ve uyku apne sendromu gibi faktörlerin öne çıktığını belirtti.

Genç yaşta hipertansiyonlu hastaların yaklaşık %10’unda altta yatan nedenlere bağlı faktörlerin rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, bu durumların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Tedavi Tek İlaçla Sınırlı Kalmamalı’

Dr. Yıldırım, genç hipertansiyon hastalarının tedavisiyle ilgili olarak yaşlı hastalarla benzer bir yaklaşım gerektiğini belirterek, tedavinin sadece ilaçlarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Yaşam tarzında değişiklik yapılması, sağlıklı beslenme düzeni ve düzenli egzersizin tedavi sürecinde önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

‘Tanı İçin Belirlenen Değerlere Dikkat’

Hipertansiyon tanısının konulmasıyla ilgili değerlere dikkat çeken Dr. Yıldırım, evde yapılan kan basıncı ölçümünde ortalama değerin 135/85 mmHg’nin üzerinde çıkması durumunda, 24 saat boyunca takip edilen kan basıncında 130/80 mmHg’nin üstünde değerler alınması halinde, hipertansiyon tanısı konabileceğini ifade etti. Hipertansiyon hastalarında hedef kan basıncının 130/80 mmHg’nin altında olması gerektiğini belirten uzmanlar, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigara-alkol tüketiminden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz