Kartalkaya’da o talimat verilseydi ‘itfaiye’ kurulacaktı… Odatv bağlayıcı Bolu AFAD planına ulaştı

Kartalkaya Yangını ve İtfaiye Eksikliği

Ailelerin yok olduğu, canlarımızı yitirdiğimiz Kartalkaya yangınında en çok merak edilen konu “Yakınlarda neden itfaiye yoktu?” sorusuydu. Bu sorunun cevabını, Bolu AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı’nda (İRAP) bulduk.

İtfaiye Neden Geç Geldi?

Kartalkaya yangınına, bildirimden sonra ilk müdahale, resmi açıklamaya göre 45 dakika sonra yapıldı. En yakın itfaiye birimi ise 42 km uzaklıktaki Bolu’daydı. Bu durum, neden oteller bölgesinde başka bir itfaiye teşkilatının olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Çünkü yangına müdahale süresi genellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde 6-10 dakika arasındadır.

Mücavir Alan Dışı Yangın

Kartalkaya yangını, belediyenin mücavir alanı dışında gerçekleşti. Bu tür alanlarda yeni itfaiye teşkilatı kurma yetkisi yerel yönetimde değil. Bu ihtiyacı belirleme, planlama ve uygulama sorumluluğu AFAD’a aittir. Uygulama da buna göre yapılmaktadır.

AFAD’ın Rolü ve Görevleri

AFAD, il genelindeki riskleri analiz ederek, yangın, sel, taşkın, heyelan gibi afetlerle ilgili durumu belirler. Bu risklerin tespiti için her yıl İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlanır. Bu plan sadece riskleri ortaya çıkarmakla kalmaz, alınması gereken önlemleri de belirler. İRAP valiliklerce onaylanır ve planın uygulanmasından valilik sorumludur. Bu plan, devlet kurumları için bağlayıcı niteliktedir.

2021 İRAP İncelemesi

Odatv, Bolu AFAD’ın 2021 İRAP’ını inceledi. Üç yıl önce Bolu’da yangın riskleri detaylı olarak belirlendi. Oteller bölgesindeki risk belirtilmese de, merkezlerden uzak kırsal bölgeler ve köyler için itfaiye erişiminin zor olduğu belirlendi. Ancak yapılması gerekenler arasında sadece “su tankerlerinin artırılması” yer aldı. Bu talimatın yerine getirilip getirilmediği ve neden itfaiye eksikliği konusunda aksiyon alınmadığı bilinmiyor.

İRAP’ın Tanımı
“Afetlerin etkilerini en aza indirmek için önceden alınması gereken tedbirleri belirleyen ve işbirliği içinde hazırlanan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan, ildeki tüm kurumların iş birliği ile hazırlanır.”

İRAP Bağlayıcılığı
İRAP’ın bağlayıcı olma niteliği, İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzu’nda açıkça belirtilmiştir: “Afet ve acil durum risk azaltma, müdahale ve iyileştirme il planlarını, mahallî idareler ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde yapmak, uygulamak ve uygulatmak.”

Osman Erbil

Related Posts

‘Fesih’ kararı beklenirken dikkat çeken adım: Demokratik Birlik İnisiyatifi kuruldu

Diyarbakır’da siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderlerinin yer aldığı Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin kuruluş bildirgesi okundu. DEM Parti Van Milletvekili Gülistan Kaçmaz Sayyiğit, “Kürt meselesini; bir özgürlük, demokrasi ve statü sorunu olarak değerlendirir ve çözümünün, yasal ve anayasal düzenlemeler ile yerel demokrasinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağını savunuyoruz” dedi.

İngiltere’ye gitmek isteyenlere kötü haber: Yeni karar vizelerinizi yakacak

İngiltere, lisans düzeyinin altındaki işlerde çalışacak yabancı işçilere süreli vize uygulamasına geçiyor.

Papa 14. Leo:Yapay zeka insan onurunu, adaleti ve emeği savunmada zorluklar yaratıyor

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, yapay zekanın, insan onurunun, adaletin ve emeğin savunulmasında yeni zorluklar yarattığını belirtti.

CHP Genel Başkanı Özel: Silahların bırakılmasını sonuna kadar destekliyoruz

CHP Genel Başkanı Özel, partisince Van Kent Meydanı’nda düzenlenen mitingde terör örgütünün silah bırakacak olmasıyla ilgili haberin bir an önce gelmesini beklediklerini belirterek silahların bırakılmasını sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi.

Samsun’da İmamoğlu imzası standına saldırı

Samsun’un Bafra ilçesinde açılan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için kurulan imza standına iki kişi tarafından taşlı saldırıda bulunuldu.

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan Erdoğan’a ‘evlilik’ yanıtı: Gençler ev hayali kuramıyor

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ”Evliliğin zorlaştırılmasını doğru bulmuyoruz” sözlerine “Büyük şehirlerde ev kurma ile evlenme maliyeti 750 bin ile 1 milyon arasında. Böyle bir durumda gençler ev hayali kuramıyor. Çünkü diplomalı ama işsizler. Bu şartlar altında gençlerin evlenmesi ve yuva kurması mümkün değil” yorumunu yaptı.