Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Minguzzi davası: 2 fail daha tespit edildi

14 yaşında öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi’nin davasında üçüncü kez hakim karşısına çıkıyor.

Yunus Emre soygununda ‘ödeyelim, affedin’ dediler

Büyük ödemeler yapılan ’olur’ yazılarında Bakan Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın’ın imzası var.

Danıştay, Sinop’taki nükleer güç santraline karşı açılan davada bilgi ve belge istedi

Danıştay 6. Dairesi, Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin ara kararını açıkladı. Mahkeme, santral sahasına ilişkin çevre planı değişikliklerinin iptali istemiyle açılan davada, projenin dayandığı teknoloji, uluslararası anlaşmalar ve bakanlık izinlerinin geçerliliğine ilişkin soruların yanıtlanmasını istedi.

İranlı yetkili açıkladı: Mossad ajanları böyle sızdı

İran Kamyoncular Derneği Başkan Yardımcısı Celal Musevi, gözaltına alınan bazı İsrail ajanlarının 3 yıl öncesinde kamyon şoförlerinin arasına sızdığını belirtti. İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) göre, Celal Musevi, ülkesinde son günlerde Mossad …

Elon Musk’ın şirketi X ve New York eyaleti mahkemelik oldu

ABD’li milyarder iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, şirketlerden çevrim içi ortamdaki nefret söylemlerine ilişkin denetimlerini raporlamalarını isteyen yasa gerekçesiyle New York eyaletini mahkemeye verdi.

Endonezya’da yanardağ patlaması: Uluslararası uçak seferleri iptal edildi

Endonezya’da yanardağ patlaması: Uluslararası uçak seferleri iptal edildi