Uzmanlar uyardı: İnfluenza A, gıda zehirlenmesiyle karıştırılıyor
İnfluenza A (Domuz Gribi) Hızla Yayılıyor
Son dönemde hızla yayılan İnfluenza A (Domuz Gribi), grip vakalarının arttığı sonbahar ve kış mevsimlerinde büyük tehlike oluşturuyor. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, grip belirtileri gösteren kişilerin en geç 48 saat içinde sağlık kuruluşlarına gitmeleri gerektiğini önemle vurguladı.
GRİP BELİRTİLERİ GIDA ZEHİRLENMESİ İLE KARIŞABİLİR
Yüksek ateş, vücut ağrısı, şiddetli öksürük, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle seyreden İnfluenza A’nın, gıda zehirlenmesi ile karıştırılabildiğini belirten Prof. Dr. Balcı, risk grubundaki bireylerde hastalığın ciddi komplikasyonlara hatta ölüme neden olabileceğini dile getirdi.
RİSK GRUPLARI İÇİN AŞI ÖNERİSİ
Özellikle risk grubundaki bireylerde görülen İnfluenza A’ya bağlı ölümlerin, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalıkları olanlar (şeker, kalp ve akciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği), hamileler, 5 yaş altı çocuklar ve kanser tedavisi gören hastalarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Balcı, bu grupların Eylül ve Ekim aylarında grip aşısı olmaları gerektiğini belirtti.
“İZOLASYON VE MASKE KULLANIMI ÖNEMLİ”
Pandemi döneminde alınan önlemlerin grip yayılımını büyük ölçüde engellediğini hatırlatan Prof. Dr. Balcı, kapalı ortamların havalandırılması, maske kullanımı ve el hijyeninin İnfluenza’dan korunmada önemli olduğunu vurguladı.
“ANTİBİYOTİK KULLANIMI YANLIŞ”
Gribin viral bir enfeksiyon olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Balcı, antibiyotiklerin grip enfeksiyonlarını tedavi etmediğini belirterek, gereksiz antibiyotik kullanımının mikroorganizmaların direnç geliştirmesine ve yan etkilere yol açabileceğini söyledi. İnfluenza A tedavisinde antiviral ilaçların (Oseltamivir grubu) hastalığın süresini kısaltmada etkili olduğunu belirten Balcı, ilaçların 48 saat içinde kullanılmasının önemli olduğunu belirtti.
“ÇOCUKLARDA VAKALAR ARTABİLİR”
Okulların tatil olmasıyla birlikte vakalarda azalma beklenirken, okulların tekrar açılmasıyla birlikte grip vakalarının yeniden artabileceğini belirten Balcı, çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması ve hasta çocukların okula gönderilmemesi gerektiği konusunda uyardı.