Vergide kaçağı önleyecek Taşıt Tanıma Birimi sipariş sayısı 1 milyonu geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Kaçakçılığını Önlemek İçin UTTS’yi Devreye Soktu

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi kayıp kaçağını önlemek için devreye soktuğu Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) dair güncel durum hakkında bilgi verildi.

Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından oluşturulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulmuştur ve aktif bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir.

UTTS Kapsamında TTB Takılması Zorunlu Hale Getirildi

5 Ekim 2023’te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile mükelleflerin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirilmiştir.

31 Aralık 2024 tarihine kadar 8 milyon taşıtın TTB takılma zorunluluğu bulunmaktadır.

TTB Sipariş Sayısı 1 Milyonu Geçti

UTTS kapsamında Mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri tarafından verilen TTB sipariş sayısı 1 milyonu aşmıştır.

1.400’den Fazla TTB Montaj Noktası Hizmet Veriyor

Şu anda UTTS’ye dahil olmak için gerekli işlemleri yapan 12.667 istasyondan 4 binden fazlası bulunmaktadır. Ayrıca, 400’den fazla teknik servis saha işlemlerini yürütürken, 1.400’den fazla TTB montaj noktası mobil ve yerinde hizmet sunmaktadır.

TTB takma işlemi için son tarihe yaklaşılması nedeniyle, özellikle kurumsal işletmelere ait taşıtlar için yoğun bir TTB siparişi alındığı belirtilmektedir.

Vergi İndirimleri ve Cezai Müeyyideler

31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırmayan mükelleflerin akaryakıt alımlarında vergi indirimlerinden faydalanamayacakları ve gider beyanında kullanamayacakları bildirilmiştir. Ayrıca, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumlarını zamanında yapmayan akaryakıt istasyonlarına çeşitli cezai müeyyideler uygulanacaktır.

Milyarlarca Liralık Vergi Kaybına Son

UTTS’ye kaydolmak ve TTB siparişi vermek için resmi internet sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Gerekli bilgilerin sisteme işlenmesi ve ödemenin yapılmasının ardından taşıt sahiplerine kısa mesaj yoluyla TTB montaj kodu iletilir. Taşıt sahipleri, Yetkili Taşıt Montaj Servisleri’ne giderek montaj koduyla araçlarına TTB montajını yaptırarak UTTS’ye geçiş yapabilirler.

“Akaryakıt Satışlarında Elle Plaka Girişi Son Bulacak”

UTTS sayesinde, akaryakıt satışları sırasında TTB’de kayıtlı olan taşıt plaka bilgisi otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılacak ve elle plaka girişi engellenecektir. Bu sayede, usulsüz fiş düzenleme ve vergi kaybı engellenerek milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçilecektir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 24 Nisan 2025 Perşembe kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın rezervleri aralıksız 5 haftadır geriliyor

TCMB’nin son verilerine göre, net uluslararası rezervler 243 milyon dolar azalarak 38,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıklarında düşüş yaşanırken, altın rezervleri artış gösterdi. Döviz yükümlülükleri ise artmaya devam ediyor.

IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretiminde kullanılan kritik mineral tedarikine yönelik enerji güvenliği risklerinin oluştuğunu belirtti.

İstanbul’da her 10 evden 4’ü hala sigortasız!

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden deprem sigortalarına çevrildi. Yalova yüzde 83’lük oranla Marmara’da zirveye çıkarken, İstanbul’un sigortalılık oranı yüzde 62 ile Türkiye ortalamasını aştı. Ancak hala milyonlarca konut sigortasız durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir